Kitap Okuma Alışkanlığı Geliştirme Önerimlerimiz

Kitap Okuma Alışkanlığı Geliştirme Önerimlerimiz


17-01-2025Değerli Velilerimiz,

Çocuklarımızda kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için yapmamız gereken bazı durumları özetlemek gerekirse;

Kitap Okuma Alışkanlığı sanıldığı gibi kendiliğinden oluşmaz. Bu alışkanlık planlı ve aşamalı bir süreç gerektirir. Öncelikle Kişinin ilgi duyacağı kısa yazılar seçilmelidir. Örneğin arabalar çok seven bir öğrenci öncelikler araba resimlerinin olduğu kitap ve dergilerden başlayabilir. Daha sonra yine arabaları konu alan küçük hikâyeler, yazılarla devam edebilir. Bir süre sonra kendi isteği yönünde birkaç kitap okuduğunda aslında farkında olmadan bu alışkanlığı kazanmış olur.

·         Öncelikle ebeveyn olarak kendi kitap okuma alışkanlığımızı gözden geçirmemiz gerekir. Unutmamalıyız ki çocuklar bizim söylediklerimizden önce yaptığımız davranışları örnek alır.

·         Okuduğumuz kitap hakkında aile sohbetlerinde ( çay saati, meyve saati, akşam yemeği gibi) konuşalım.

·         Çocuklarınızla bol bol konuşun. Önce onları dinleyin sonra anlattıklarına uygun dönütler verin. Kendini anlatması için açık uçlu sorular sorun. ( Günün nasıl geçti? Bugün okulda kendini nasıl hissettin? Sen olsan ne yapardın? Sen bu davranışı nasıl yorumluyorsun? Ne hissetmiş olabilir?

·         Çocuğunuzla beraber kütüphaneye, kitap fuarına, kitapçılara gidin. Seçtiği kitabı almasına müsaade edin. Aldıktan sonra eve gelene kadar kitap hakkında konuşun. Yazarının hayatını araştırıp beraber okuyabilirsiniz. Ya da kitabın başka serileri varsa onları inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.

·         Yeni alınan kitabın kapağını beraber açıp kitap kokusunu içinize çekin. Siz kitap hakkında ne kadar heyecanlanırsanız çocuk ta kitabın heyecan verici bir şey olduğunu anlayacaktır.

·         Çocuğunuz kitabı okuduktan sonra size anlatmasını isteyin. Size anlatırken okuduğu kitabı ne kadar anlayıp anlamadığını kendisi de fark edecektir. Size kitabı anlatırken ilgiyle, tüm dikkatinizi vererek dinleyin. Arada merak ettiğiniz konularla ilgili sorular sorun. Anlatımı bittikten sonra yorumunuzu belirtin.

·         Kitapta geçen karakterler hakkında konuşun. En sevdiğin karakter neydi? Sen bu kitabın yazarı olsa idin bu hikâyeyi nasıl tamamlamak isterdin? Kitapta sevmediğin bölümler nerelerdi? Neden Sevmedin? Sen orda olsan neyi değiştirirdin? ….gibi çocuğun kitap hakkında hem merakını artırıcı hem de kitap hakkında düşünmesini sağlayıcı soruları muhakkak sorun.

·         Çocuklarınızla kaliteli vakit geçirmeye çalışın. Geçirdiğiniz zaman dilimindeki sohbet konularınızın büyük bir bölümü kitaplar olabilir. Çünkü kitaplar bizim için hayatımızın bir parçasıdır. Yaşamımızın her anını kitaplarla bağdaştırabiliriz. Mesela kurbağa ile ilgili bir kitap okuduktan sonra bahçede gördüğümüz bir kurbağayı kitaptakiyle karşılaştırıp onun hakkında konuşabiliriz. ( Bu kurbağa yoksa kurbağa Kurbi mi? Sence annesini bulmuş mudur? Kimlere sormuştur annesini? ) gibi kitabı gerçek hayatla bağdaştıracak sorular sorabiliriz.

 

·         Çocuklarınıza okuması için sadece hikâye kitaplarıyla sınırlandırmayın. Bilim Çocuk, Minik Çocuk, TRT Çocuk gibi çocuk dergileri hediye alabilirsiniz. Dergi poşetini beraber açıp bazı bölümleri beraber okuyup bazılarını ondan okumasını isteyip size anlatmasını sağlayabilirsiniz. İçinden çıkan oyunları beraber hazırlayıp, ailece oyun oynayabilirsiniz. Bu sayede hem eğlenceli kaliteli vakit geçirmiş olursunuz hem de çocuğunuz dergiyi sevmesini sağlarsınız. Bir sonraki ayın dergisini çocuğunuz heyecanla bekleyecektir.      

Elazığ İlkokulu Kitap Okuma Geliştirme Ekibi



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 2  kişi beğendi